Status Undang-Undang Wanita dalam Islam - Gusni, Misnida (2012)
Wanita pada zaman dahulu, iaitu sebelum kedatangan Islam dianggap rendah. Mereka selalu ditindas dan dihina oleh lelaki. Tetapi selepas kedatangan Islam, wanita adalah sama taraf dengan lelaki. Kita dapat lihat dimana wanita diciptakan oleh Allah S.W.T. Untuk manjadi peneman hidup kepada lelaki. Oleh sebab itulah Allah S.W.T. menciptakan Hawa untuk menemankan Nabi Adam a.s. di dunia ini. Setelah kedatangan Islam status wanita tejamin dengan adanya pelbagai undang-undang yang mempertahankan kedudukan wanita. Kedudukan wanita daripada pelbagai sudut seperti kekeluargaan, pekerjaan serta sumber pendapatan dari pelbagai peringkat umur samada kanak-kanak, remaja dan wanita dilindungi oleh Islam.