Anti-phishing model for phishing websites detection: using pruning decision tree - M. Abunadi, Ahmed I. (2013)
Sebagai satu bentuk baru perisian berniat jahat, laman web phishing sering muncul pada tahun-tahun kebelakangan ini, yang menyebabkan kemudaratan yang besar kepada perkhidmatan kewangan dalam talian dan keselamatan data. Banyak kajian telah dilakukan untuk mengurangkan laman web phishing. Kebanyakan kajian menggunakan laman web yang mempunyai ciri-ciri web phishing untuk proses penyiasatan. Banyak kajian telah diakukan untuk mengurangkan laman web phishing. Kebanyakan kajian menggunakan laman web yang bercirikan web phishing bagi proses penyiasatan. Sesetengah ciri-ciri ini tidak mempunyai nilai yang ketara kepada nisbah ketepatan yang boleh menjejaskan prestasi dari segi masa pengiraan. Di samping itu, ciri-ciri ini boleh didapati di kedua-dua phishing dan bukan phishing dengan nilai-nilai yang sama yang akan menjejaskan ketepatan pengesanan. Dalam kajian ini, ciri-ciri laman web phishing telah dibincangkan secara terperinci. Di samping itu, kajian ini menunjukkan ciri-ciri baru untuk mengesan laman web phishing menggunakan kaedah Pemangkasan Keputusan Pokok untuk mengimbangi masa pengiraan dan nisbah ketepatan. Pemangkasan Ralat Pesimis digunakan sebagai algoritma cantas untuk mencantas dedaun pokok keputusan tanpa menjejaskan ketepatan. Pengkategorian laman web Phising adalah satu lagi objektif bagi kajian ini, dan bertujuan untuk memberi tips khusus dan penting untuk meningkatkan tahap kesedaran di kalangan pengguna bagi setiap kategori.