Glosari Industri Petroleum - Edisi Kedua - Samsuri, Ariffin (Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1999)
Glosari Industri Petroleum (Edisi Kedua) ini mengandungi 1805 istilah sumber (bahasa Inggeris/BI) dan 1748 istilah sasaran (bahasa Melayu/BM). Istilah dalam glosari ini telah dikumpuikan oleh pakar dari Universiti Malaya (UM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), dan Petroliurn Nasional Bcrhad (Petronas). (i) Prof. Madya Dr. Ariffin Samsuri (UTM) ( (ii) Prof. Madya Dr. Ahmad Kamal Idris (UTM),(iii) Dr. Nik Meriam Sulaiman (UM)(iv) In Ahmad Nordeen Hj. Mohd. Salleh (Petronas) (v) Encik Mahbob Haji Abdul Manan (Petronas) Senarai istilah ini kemudiannya disemak dan disenaraikan oleh pegawai projek Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk disahkan oleh sekumpulan pakar dalam bidang/subbidang Industri Petroleum menerusi Jawatankuasa Istilah (JKI) Industri Petroleum yang ditubuhkan pada 21 Jun 1994. Sebanyak 38 sesi mesyuarat dalam edisi pertama dan 28 sesi mesyuarat dalam edisi kedua telah diadakan. Anggota JKI Industri Petroleum yang mengesahkan istilah adalah seperti yang berikut: (i) Prof. Madya Dr. Ariffin Samsuri (UTM/Pengerusi) (ii) Prof. Madya Dr. Ahmad Kamal Idris (UTM/Timbalan Pengerusi) (iii) Puan Hajah Rajnah Allapitchay (DBP/Setiausaha) (iv) Dr. Nik Meriam Sulaiman (UM) (v) Encik Mahbob Haji Abdul Manan (Petronas).