Menjana kekuatan keluarga dalam pembangunan pelajar IPT - Abdul Jalal, Fauziah Hanim (2006)
Pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) adalah golongan muda yang diharapkan membawa perubahan positif kepada masyarakat dan negara. Mereka adalah golongan yang bakal mewarisi dan meneruskan kepemimpinan dan pembangunan negara. Pada masa yang sama mereka menghadapi cabaran yang pelbagai dari sikap, masalah sosial,emosi, penyesuaian, kebolehan diri hingga kepada isu penggangguran. Cabaran-cabaran tersebut perlu difahami dan dibantu oleh pelbagai pihak. Dengan itu, pembangunan pelajar di IPT adalah tanggungjawab semua termasuk keluarga pelajar. Tujuan kertas kerja ini ialah untuk mencadangkan keluarga sebagai satu sistem sokongan kepada institusi pendidikan tinggi dalam pembangunan pelajar. Setiap keluarga mempunyai kekuatan dan keunikan seperti sistem yang lain. Antara kekuatan keluarga yang dapat membantu pembangunan pelajar ialah meningkatkan hubungan kekeluargaan, komunikasi, sokongan emosi dan spiritual serta pembimbing dalam kewangan dan keselamatan. Cadangan keluarga sebagai rakan (partner) dalam pembangunan pelajar IPT dibincangkan.