Perhubungan antara Pb dengan Br di udara Kuala Lumpur - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid (University Technology Malaysia, 1990)
Kehadiran unsur Pb dan Br di atmosfera sering dikaitkan dengan pencemaran dari automobile. Ini adalah kerana kedua-dua unsur tersebut merupakan bahan utama dalam penghasilan minyak petrol yang bermutu tinggi. Sehubungan dengan itu, satu kajian meninjau tahap kepekatan ambient pencemaran unsur Pb serta hubungannya dengan unsur Br di udara bandaraya Kuala Lumpur telah dijalankan. Data kepekatan kedua-dua unsur tersebut diperolehi dari Stesen Pengawasan Kualiti Udara Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur dan hasil kajian dibincangkan di dalam kertas kerja ini.