Teknik perlucutan udara bagi penyingkiran amonia dari akuakultur - Abdul Rahman, Mohd. Yaccob (1989)

(untitled)
Kajian menunjukkan bahawa pertambahan kadar kematian ikan siakap (lates Calcarifer) di dalam sebuah kolam akuakultur telah disebabkan oleh peningkatan Amonia tak berion yang melebihi tahap optimum (0.0018 ppm) kepada tahap toksik (0.0198 ppm). Sebuah turus perlucutan udara setinggi 5.0 meter x 0.2 meter lebar garispusat telah direkabentuk untuk penyingkiran 91% daripada ammonia tersebut. Kaedah rekabentuk serta faktor-faktor yang mempengaruhi rekabentuk turus perlucutan udara tersebut seterusnya dibincangkan di dalam kertas kerja ini.