Penggunaan al-Quran dalam kaedah mengajar Bahasa Arab - Mustari, Mohd Ismail (2012)
Bahasa Arab telah diiktiraf sebagai salah satu daripada bahasa ilmu yang mempunyai nilai tatabahasa yang sangat tinggi. Pelbagai disiplin ilmu dipetik daripada kitab-kitab yang berasaskan bahasa arab. Kertas kerja ini membincangkan penggunaan al-Quran dalam kaedah mengajar bahasa Arab. Ia akan mengupas asal usul bahasa arab, hubungan bahasa arab dengan al-Quran, keistimewaan al-quran, keunikan bahasa arab, konsep pembelajaran dan pengajaran al-Quran dalam kaedah mengajar bahasa arab, metode pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab, kemahiran dalam mengajar bahasa Arab, kaedah pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab. Pelbagai aspek yang berkaiatan dengan penggunaan al-Quran di dalam pengajaran bahasa Arab diketengahkan di dalam kertas kerja ini.