Perkembangan kognitif anak-anak di luar rumah - Hussin, Hayatun Najihah (2012)
Kognitif itu boleh ditafsirkan sebagai cara manusia berfikir serta memproses sebarang maklumat. Terdapat banyak cara yang boleh yang kita amalkan untuk melatih Jungsi kognitif Salah satu daripadanya adalah dengan cara mendengar muzik. Hal ini demikian merupakan sesuatu perkara yang amat mudah untuk dilakukan kerana kita hanya perlu mendengar muzik sahaja. Perkembangan kognitif itu sendiri boleh berlaku tidak kira di mana sahaja sama ada di dalam mahupun di luar rumah. Selain itu, terdapat banyak perkara yang boleh meransang perkembangan kognitif tersebut. Di sini kami membincangkan bagaimana persekitaran di luar rumah boleh merangsang perkembangan kognitif tersebut. Persekitaran yang terlibat di dalam perbincangan kami ialah taska, tempat belajar serta media massa. Terdapat juga perkara yang bleh mendatangkan kesan yang tidak baik terhadap perkembangan kognitif tersebut.