Penjagaan anak-anak yang menyeronokkan - Jasmi, Kamarul Azmi (2012)
Anak-anak merupakan anugerah yang sangat bernilai daripada Allah. Sebagai hamba-Nya, kita mestila menyayangi, menjaga serta mendidik anak-anak dengan betul serta mengikut cara yang digalakkan dalam Islam supaya anak kita akan datang menjadi insan yang berguna pada negara, bangsa dan agama. Kertas kerja ini menunjukkan serba sedikit cara-cara didikan ibu bapa kepada anak-anak mereka. Sama ada mengikut sikologi atau mengikut cara Islam. Kertas kerja ini dimulakan dengan adab-adab bersenda gurau mengikut Islam. Sekali gus bersenda gurau dapat mengeratkan silaturrahim bukan sahaja antara ahli keluarga. Malah antara masyarakat juga. Seterusnya, memberi kaitan antara ketawa dan kesihatan. Hal ini demikian kerana, ketawa terdapat kebaikan dan keburukan juga. Bukan itu sahaja, kertas kerja ini juga menunjukkan ibu bapa merupakan contoh yang terdekat kepada anak-anak. Ibu bapa lah yang akan mencorakkan mereka sejak dari kecil lagi. Selain itu, anak-anak haruslah meluangkan masa bersama kedua ibu bapa mereka. Guru juga diibaratkan ibu bapa kedua kepada anak-anak. Akhir sekali, sikap peribadi dan minda muslim haruslah diamalkan dalam kehidupan seharian.