Etika Islam terhadap peranan institusi keluarga dalam pendidikan kerjaya anak-anak - Muhammad, Azhar (2004)
Kerjaya adalah satu bidang yang akan ditempuhi oleh anak-anak apabila tiba masanya. Anak-anak akan menghala kepada pilihan kerjaya masing-masing sama ada secara sukarela atau terpaksa. Pemilihan terhadap kerjaya masing-masing adalah amat penting bagi menentukan pembangunan bidang yang akan diceburi. Oleh itu, Islam sebagai satu cara hidup memberikan tunjuk ajar dan bimbingan secara umum bagi individu yang akan menceburi mana-mana kerjaya yang diminati. Etika Islam terhadap peranan institusi keluarga khususnya ibu bapa amat ditekankan bagi menjamin keutuhan pembangunan dan perkembangan profesionalisme dan kerjaya anak-anak. Ibu bapa perlu merujuk kepada etika ini sesuai dengan status manusia sebagai pemegang amanah khalifah Allah di atas muka bumi ini. Untuk menjamin amanah kekhalifahan ini dapat dilakukan dengan terbaik, maka individu perlu mendapat bimbingan awal terhadap pendidikan kerjaya terutama daripada keluarga. Kertas kerja ini akan menyingkap etika pendidikan kerjaya anak-anak ini melalui sorotan al-Quran dan hadis dalam menempuh alam kerjaya terutama di era globalisasi abad 21.