Tahap amalan tatacara kehidupan beradab Islam di kalangan mahasiswa Islam tahun empat, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai - Jasmi, Kamarul Azmi (2004)
Tatacara kehidupan beradab merupakan tatacara kehidupan harian umat Islam seharihari. Pengamalan tatacara kehidupan beradab bukan sahaja akan memperindah lagi ciri-ciri kehidupan seorang Islam bahkan memberi manfaat rohani dan jasmani. Kertas kerja ini menjelaskan kepentingan tatacara kehidupan beradab seperti yang diketengahkan oleh al-Imam al-Nawawi dan bagaimana pula tahap sebenar pengamalannya di kalangan Mahasiswa Tahun Akhir, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia.