Menjejaki malam Lail al-Qadr - Jasmi, Kamarul Azmi (2005)
Sepuluh malam yang terakhir dalam bulan Ramadhan merupakan malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam-malam ini adalah merupakan malam yang ditunggu-tunggu oleh seluruh orang mukmin. Bulan Ramadhan, al Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan dalam banyak hadis dan beberapa ayat al-Quran. Artikel ini akan cuba mengupas tentang malam Lail al-Qadr ini dengan membincangkan tafsir surah al-Qadr secara ringkas, bila berlaku Lail al-Qadr, tanda dan cirinya, serta amalan yang terafdal ketika berada padanya.