Konsep tabarruj menurut perspektif Islam dan kepentingannya dalam kehidupan wanita - Basiron, Bushrah (2005)
Wanita dilahirkan dengan fitrah yang menyukai keindahan dan kecantikan. Kecenderungan wanita untuk berhias dan sentiasa dipandang cantik serta menarik menuntut mereka memahami dan menghayati batas-batas keharusan dan larangan bertabarruj dalam Islam. Sesuai dengan era modenisasi kini, cabaran terhadap wanita makin ketara dengan kemajuan dunia fesyen, kosmetik,barangan kecantikan dan sebagainya yang sememangnya menjadi tarikan wanita. Kegagalan memahami konsep tabarruj yang sebenar menurut Islam mempunyai pelbagai implikasi negatif yang menjurus ke arah masalah dekadensi moral di kalangan masyarakat. Kertas kerja ini menfokuskan tentang konsep bertabarruj menurut perspektif Islam dan faktor-faktor yang mendorong wanita membudayakan konsep bertabarruj yang dicela dan berientangan dengan kehendak agama Islam. Tanpa memahami dan menghayatinya, kita tidak mampu merealisasikan impian untuk melahirkan wanita-wanita mukminah yang solehah sebagai benteng mendepani cabaran arus kemodenan di akhir zaman.