Pengertian fitnah dan kaedah menangani permasalahannya dalam masyarakat - Jasmi, Kamarul Azmi (Pusat Pengajian Islam dan Pembangunan Sosial, 2006)
Artikel ini membincangkan definisi fitnah dan perbezaannya dengan mengumpat. Selain itu, artikel ini juga membincangkan kesan fitnah kepada masyarakat dan kesannya kepada kehidupan seorang Muslim daripada perspektif Islam dan masyarakat. Keburukan daripada fitnah tersebut memberi kesan yang besar dalam kehidupan seorang Muslim. Justeru, Islam telah menganjurkan beberapa kaedah kepada setiap individu untuk menjauhi sifat fitnah tersebut.