Kecelaruan personaliti histrionik - Gooh, Mo Lee (2014)
Berdasarkan daripada karya Millon dan Davis (1996) yang bertajuk Disorder of Personality: DSM-IV and Beyond, perkataan personality berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud ‘Persona’. Tambahan, personaliti merupakan perwatakan psikologi yang kompleks. Ianya sesuatu yang tidak disedari dan sukar untuk diubah. Manakala menurut Azizi Yahaya dan Tan Soo Yin (2007), personality merupakan set tingkah laku yang jelas. Personality juga merupakan gaya perangai yang membentuk keperibadian seseorang.