Software development for building energy analysis - Senawi, Mohd. Yusoff (1992)
Tesis ini menerangkan rekabentuk dua perisian mikro untuk menganalisis tenaga di bangunan dengan menggunakan kaedah Weighting Factor (WF) danModified Bin (MB). Analisis tenaga ini merangkumi tiga bahagian - pengiraan beban terma untuk perisian MB adalah berasaskan teknik keadaan, mantap dan purata terhadap masa, manakala perisian WF adalah berasaskan fungsi lelurus sesecebis terhadap suhu udara di luar bangunan. kaedah pengiraan perolehan haba saluran udara dalam ruang siling telah dimasukkan kedalam perisian MB ini. Perisian WF menggunakan kaedah matriks hantaran untuk mengira perolehan haba melalui sebarang jenis dinding, bumbung dan pemisah. Kedua-dua perisian menambil kira kesan peranti peneduh luaran terhadap perolehan haba melalui tingkap kaca. Analisis sistem agihan udara dan loji adalah berasaskan perhitungan keseimbangan tenaga dalam keadaan mantap. Sistem agihan udara yang dimodelkan adalah Isipadu Udara Malar (CAV), "Saluran Duan/Zon berbilang" (DD/MZ) dan Isipadu Udara Berubah (VAV). Kitaran penjimatan tenaga untuk mengurangkan beban haba di gelung penyejuk dan ser semula suhu bekalan udara ke zon dimodelkan dalam perisian MB dan WF. Model loji melibatkan pendinginsejukan-air dan unit kembangan terus sejukan-udara. Perisian MB menggunakan data cuaca berbentuk "bin", manakala perisian WF menggunakan data cuaca berbentuk profil harian. Kajian pengesahan menunjukkan anggaran tenaga oleh perisian WF mendekati keputusan perisian BUNYIP. Anggaran denganperisian MB adalah memuaskan.