Persepsi guru terhadap kesihatan mental di Sekolah Menengah di Perak - Gooh, Mo Lee (UTM, 2012)
Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk mengenal pasti tahap kesihatan mental dari aspek beban kerja mental, burnout, stres dan kemurungan di kalangan guru sekolah menengah di Daerah Kerian, Perak. Kajian ini melibatkan seramai 153 orang responden terdiri daripada guru-guru di tiga buah sekolah yang telah dipilih oleh penyelidik di daerah kerian, perak dengan menggunakan kaedah persampelan rawak mudah. Instrumen ini berbentuk soal selidik yang ambil dari penyelidik yang lepas dan instrumen yang dibuat pengubahsuaian penyelidik. Kajian ini menggunakan empat instrumen iaitu Nasa Task Load Index (TLX) untuk mengukur tahap beban kerja mental, Maslach Burnout Inventory untuk mengukur Burnout, Instrumen tahap stres, dan Kemurungan. Data burnout, stres dan kemurungan yang diperolehi di analisis menggunakan perisian Statistical Package For Social (SPSS) version 20.0 sementara perisian microsof office excel digunakan untuk mengira skor beban kerja mental. Hasil dapatan kajian menunjukkan guru di sekolah menengah di daerah kerian, perak mengalami tahap beban kerja mental yang tinggi, tahap burnout yang sederhana, tahap stres yang rendah dan tahap kemurungan juga rendah.