Harta tanah SGP 2113 - Bujang, Ahmad Ariffian (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2007)
Pelaburan adalah satu pengorbanan ke atas penggunaan modal sekarang bagi mendapatkan faedah yang diterima pada masa hadapan, seperti keuntungan modal. Pelaburan juga boleh dikatakan sebagai kos lepas bagi penggunaan modal pada masa sekarang untuk faedah akan datang.