Prinsip-prinsip asas ejensi harta tanah - Daud, Dzulkarnian @ Dzulkarnain (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2006)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu bab 1 pengenalan, latar belakang ejensi harta tanah di Malaysia, definasi ejensi harta tanah, jenis-jenis ejensi harta tanah, keperluan dan kepentingan ejensi harta tanah di Malaysia, prospek ejensi harta tanah di Malaysia, bab 2 prosidur pendaftaran ejen harta tanah, perundangan berkaitan dengan ejensi harta tanah, pendaftaran ejen harta tanah, syarat-syarat pendaftaran, peperiksaan, kursus persediaan, etika kerja ejen harta tanah, yuran perkhidmatan, bab 3 tanggungjawab dan bidang tugas ejen harta tana, peranan dan fungsi ejen harta tanah, ejen sebagai perunding, ejen sebagai pengurus, pihak-pihak yang terlibat dalam ejensi harta tanah, hubungan antara principal dan ejen, tanggungjawab principal kepada ejen, tanggungjawab ejen kepada principal, tanggungjawab ejen kepada prospek, bab 4 proses penjualan, pembelian dan penyewaan, senarai harta tanah, mendapatkan senarai harta tanah, surat perlantikan (appointment letter), mendapatkan bakal pembeli/penyewa, menunjukkan harta tanah kepada bakal pembeli/penyewa, proses perundingan/merangka dokumen perjanjian jual beli/sewa, proses terakhir pindahmilik, bab 5 proses penjualan dan pembelian, harta tanah di Malaysia, pengenalan, kontrak termasuk peringkat sebelum membuat kontrak, deposit, perjanjian jual beli, transaksi selepas kontrak di laksanakan dan sebelum pendaftaran, memasukkan kaveat persendirian, kontrak dipenuhi, penilaian (valuation), memorandum pindah milik, pendaftaran, fungsi peguam dalam transaksi penjualan harta tanah sebagai seorang stakeholder, lampiran: garis panduan jawatankuasa pelaburan asing mengenai perolehan rumah-rumah kediaman oleh kepentingan asing.