Mahasiswa dan kehidupan menurut perspektif Islam: asas pembangunan mahasiswa (jilid I) - Jasmi, Kamarul Azmi (Penerbit UTM Press, 2015)
Mahasiswa dan Kehidupan dari Perspektif Islam Jilid 1 dengan tajuk siri ini, iaitu Asas Pembangunan Mahasiswa merupakan buku yang membincangkan asas kehidupan mahasiswa Muslim di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Buku ini menghimpunkan empat artikel yang berkisar tentang perkara berikut: Mahasiswa dan Matlamat Hidup Mahasiswa dan Kewajipan Diri Mahasiswa dan Amalan Kerohanian Mahasiswa dan Pencarian Pasangan Hidup Keempat-empat artikel ini membincangkan secara khusus perkara yang menjadi teras kehidupan mahasiswa yang bersifat tanggungjawab diri dengan memahami visi hidup sebagai mahasiswa, kewajipan diri dalam bentuk tanggungjawab diri, keluarga, dan agama, serta amalan kerohanian diri. Di samping itu, merangka sebuah keluarga yang sempurna merupakan proses asas sebagai mahasiswa yang telah mencapai tahap kematangan dalam hidup.