Mahasiswa dan matlamat hidup - Jasmi, Kamarul Azmi (Penerbit UTM Press, 2015)
Topik yang dibawa dalam bab ini adalah berkenaan dengan matlamat hidup mahasiswa yang akan diperbincangkan menurut perspektif Islam. Pada asasnya semua umat Islam mempunyai matlamat hidup yang umum, iaitu menjadi Allah SWT sebagai subjek peribadatan dalam hidup, di samping matlamat ini terdapat juga matlamat yang lain yang menjurus kepada Allah SWT sebagai subjek peribadatan. Oleh itu, perbincangan dalam bab ini akan memfokuskan matlamat kehidupan mahasiswa dari segi Allah SWT sebagai subjek ibadah.