Mahasiswa dan kewajipan diri - Marni, Nurazmallail (Penerbit UTM Press, 2015)
Manusia adalah makhluk vang bertanggungjawab dan diberi beban tugas (mukalaf) oleh Allah SWT di muka bumi ini. Tanggungjawab manusia adalah pelbagai dan ia bergantung kepada bagaimana manusia menggunakan kebolehan dan potensi masing-masing. Kebolehan adalah hidayah atau kurniaan-Nya. Kurniaan pancaindera seperti mata untuk melihat, telinga untuk mendengar, dan lidah untuk merasa. Manakala kurniaan akal adalah untuk berfikir dan membuat keputusan berdasarkan fenomena atau sumber persekitaran (Ghazali, 1990). Tanggungjawab bermaksud menerima segala sesuatu daripada sebuah perbuatan baik yang disengajakan mahupun tidak disengajakan. Tanggungjawab tersebut berupa perwujudan kesedaran akan kewajipan menerima dan menyelesaikan semua masalah yang dibuat. Tanggungjawab juga merupakan suatu pengabdian dan pengorbanan. Pengabdian adalah perbuatan baik yang berupa fikiran, pendapat ataupun tenaga sebagai bukti kesetiaan, cinta kasih savang, norma, atau satu ikatan daripada semua itu yang dilakukan dengan ikhlas (Al-Nawawi, 2007). Misalnya seorang ayah bertanggungjawab untuk keluarganya dengan bekerja setiap hari, maka pengorbanan tersebut merupakan suatu pengabdian untuk diri sendiri dan keluarga. Misalnya seorang mahasiswa yang bertanggungjawab untuk menyelesaikan pengajiannya maka mestilah ia melakukan penelitian sebagai mahasiswa yang memiliki pemikiran logik, kritis, dan jiwa intelektual.