Mahasiswa dan pencarian pasangan hidup - Safar, Ajmain @ Jimaain (Penerbit UTM Press, 2015)
Setiap kehidupan di muka bumi ini telah dicipta oleh Allah agar ia berpasangan terdiri daripada jantan dan betina, lelaki dan perempuan, negatif dan positif. Hal ini meliputi segala kehidupan dari yang paling kecil berupa plankton dan hama hingga binatang yang melata dalam air, di darat, di udara, tumbuh-tumbuhan dan manusia. Segala ini bertujuan agar dapat melanjutkan keturunan masing-masing yang bergantung antara satu dengan yang lain untuk kelanjutan kehidupan di muka bumi ini (Nasih Ulwan, 1999). Apabila terdapat kecacatan pembiakan satu diantara pembiakan kehidupan tersebut, sama ada kehidupan air ataupun di darat, maka akan terjadi kepupusan satu dan dua jenIs kehidupan yang lain, yang bergantung kepadanya. Dari itu Allah Yang Maha Bijaksana menjadikan setiap kehidupan itu berpasangan agar dapat membiak dan melanjutkan keturunan masing-masing untuk mengimbangi segala kehidupan yang melata di muka bumi ini.