Mahasiswa dan pengurusan masa - Mohamad, Ahmad Marzuki (Penerbit UTM Press, 2015)
Dari segi bahasa, masa bermaksud zaman, saat dan detik sementara dari segi istilah pula bermaksud tika waktu atau zaman yang dilalui oleh individu ketika menjalankan kehidupan. Kamus Dewan (2005) menjelaskan bahawa masa bererti waktu, ketika, jangka waktu yang agak lama atau jangka waktu yang tertentu. Sementara Times Kamus Dwibahasa (2005) pula memberi pengertian yang lebih luas mengenai perkataan masa dengan memberikan makna sebagai ‘time’ atau ‘era’ atau ‘period’ atau ‘epoch’ (zaman). Pengurusan masa adalah satu cabang ilmu yang berkaitan dengan teknik dan cara seseorang itu merancang, mengurus, membahagi dan mengatur masa sehariannya secara yang terbaik. Mengikut pandangan Islam, masa amat bernilai dan penting dalam kehidupan manusia kerana masa adalah amanah dari Allah SWT. Masa merupakan antara nikmat dan kelebihan yang diberikan oleh Allah SWT kepada manusia yang seharusnya disyukuri (Al-Ghazali, t.th.; Al-Nawawi, 2007b).