Penggunaan bilik operasi Pendidikan Islam di sekolah menengah - Jasmi, Kamarul Azmi (Universiti Teknologi Malaysia, 2013)
Pendidikan Islam merupakan bidang yang sangat penting dalam membangunkan individu muslim demi mencapai kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Sejarah perkembangan awal Islam pada zaman Rasulullah s.a.w. telah memperlihatkan kebijaksanaan baginda memanfaatkan potensi masjid bagi menyatukan elemen teori dan amali dalam pendidikan Islam pada zaman tersebut. Pembinaan masjid sebagai institusi pertarbiahan umat Islam telah berjaya membangunkan peradaban Islam yang gemilang (Mohd Mokhtar, 2003; Bani Hidayat et. al. 2010; Jasmi, 2011). Secara umumnya, bab ini akan membincangkan latar belakang kajian, pernyataan masalah, tujuan kajian, objektif kajian, persoalan kajian, kepentingan kajian, batasan kajian dan definisi operasional.