Projek penggunaan hematit tempatan sebagai bahan pemberat lumpur penggerudian: Utamakan keselamatan - Ismail, Issham (1997)
Kertas kerja ini membincangkan tentang kajian kes yang melibatkan projek penggunaan hematit tempatan sebagai bahan pemberat lumpur penggerudian. Selain daripada melakukan eksperimen, beberapa aspek keselamatan mesti dititikberatkan ketika melaksanakan projek ini kerana aktiviti terbabit melibatkan kerja-kerja pengisaran hematit dan juga penggunaan bahan kimia dalam membentuk lumpur penggerudian tersebut. Keselamatan yang disentuh bukan sahaja melibatkan pelajar yang melaksanakan eksperimen tersebut, tetapi terhadap pelajar dan kakitangan makmal lain. Hal ini perlu diketengahkan kerana sikap sesetengah pelajar yang lebih berminat untuk menyaipkan projek mereka sahaja tanpa mengambil kira aspek keselamatan. Beberapa tindakan positif yang diambil untuk mengatasi masalah tersebut turut diketengahkan bagi memantapkan lagi skop pengurusan makmal berkualti.