Kajian minerologi dan fiziko-kimia ke atas lempung bentonit tempatan (Lahad Datu) dan menilai kegunaannya sebagai lempung peluntur - Junin, Radzuan (1991)
Dengan bermulanya pengeluaran lempung teraktif oleh industri tempatan maka telah mewujudkan permintaan ke atas lempung bentonit (montmorilonit) yang merupakan bahan mentah asas yang digunakan dalam proses pembuatan lempung tersebut. Usaha meneroka bahan mentah ini melalui program penggerimitan dan pensampilan di lapangan telah dijalankan ke atas formasi geologi terpilih di Malaysia terutama di suatu kawasan yang secara kolektif membentuk Kumpulan Segama yang terdapat di sekitar Lahad Datu, Sabah.