Perbandingan penghasilan karbon teraktif dengan kaedah fizikal dan kaedah kimia - Mulop, Normah (Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1994)
Karbon teraktif daripada tempurung kelapa sawit telah dihasilkan dengan kaedah fizikal dan kaedah kimia di dalam loji pandu yang sama. Perbandingan penghasilan antara dua kaedah ini adalah dari segi kos pengoperasian, tempoh pengoperasian dan juga kualiti karbon teraktif. Kajian menunjukkan kos penghasilan karbon teraktif dengan kaedah fizikal adalah lebih rendah berbanding dengan kaedah kimia dan juga lebih rendah daripada harga pasaran karbon terkatif.