Analisis Pengukuran GPS Untuk Penubuhan Titik Kawalan Ukur Kadestra - Abdul Kadir, Abdul Majid (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1994)
Dengan perkembangan pesat teknologi satelit, sistem penentududukan angkasa lepas kini dapat digunakan untuk menggantikan kaedah pengukuran konvesional di dalam beberapa bidang ukur. Banyak kajian telah dijalankan terhadap penggunaan teknologi satelit, terutamanya GPS, untuk bidang ukur. Walau bagaimana pun, terlalu sedikit yang telah difokuskan kepada penggunaan GPS untuk ukur kadestra. Tulisan ini melapurkan tentang satu kajian terhadap penggunaan teknik GPS didalam ukur kadestra. Kajian ini mempakan kajian permulaan dengan matlamat untuk meneliti kejituan teknik GIS dan melihat kemungkinan untuk menggunapakai teknik ini didalam ukur kadestra. Di dalam kajian ini beberapa analisis telah dibuat. Analisis -analisis itu ialah: (1) membandingkan hasil transformasi koordinat MRT (Malayan Revised Triangulation) ke Cassini Soldner secara terus dengan hasil transformasi MRT ke Cassini melalui transformasi RSO (Rectified Skewed Orthomophic); (2) membandingkan azimut yang diperolehi daripada hasil transformas; sepasang koordinat dengan azimut cerapan matahari. Hasil daripada analisis yang dibuat didapati bahawa teknik GFS sesuai digunakan untuk ke ja-ke rja penubuhan stesyen kawalan kadestra jarak jauh(1ebih kurang 13Km) yang berklas dua. Walaupun demikian, beberapa kajian yang lebih terperinci dicadangkan didalam tulisan ini supaya pengukuran GPS untuk ukur kadestra dapat diamalkan dengan lebih berkesan