Gunapakai Modul NETWORK Arc/Info Untuk Analisis Jaringan - Abdul Rahman, Alias (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1996)
Kertas kerja.ini menerangkan tentang gunapakai modul NETWORK Arc/Info Rev. 6.1 dalam kerja-kerja analisis data spatial yang berbentuk Jaringan. Data spatial berbentuk jaringan ialah seperti jalan ray a, sungai. talian elektrik, dan laluan paip. Analisis Jaringan yang dilaksanakan dapat menghasilkan beberapa maklumat yang berguna seperti untuk menentukan laluan yang optima, menentukan zon perkhidmatan seperti bomba, dan menentukan lokasi sekolah yang sesuai untuk sesuatu kumpulan pelajar. Dalam projek ini, beberapa fungsi modul NETWORK seperti pathflnding, allocation dan tracing digunakan untuk analisis. Perolehan dan kemasukan data untuk tujuan perlaksanaan analisis jaringan ini dilakukan dengan kaedah penJigitan keatas (menggunakan perisian AutoCad) peta-peta yang sedia-ada. Setiap hasil analisis dipersembahkan melalut salinan keras.