Perisian Untuk Persembahan Grafik Ukur Deformasi - Setan, Halim (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1998)
Kertas kerja ini membincangkan pembangunan satu perisian komputer iaitu program GPDS (Graphic Presentation for Deformation Survey). Program GPDS dapat digunakan untuk persembahan grafik bagi hasil pelarasan kuasa dua terkecil (ISE) dan analisis deformasi untuk kedua-dua data dua dimensi (2D) dan tiga dimensi (3D) dengan darjah keyakinan yang tertentu. Output daripada program ini ialah satu fail skrip yang dapat dipersembahkan secara grafik dalam perisian AutoCAD r12. Persembahan grafik dapat ditunjukkan dalam tiga paksi pandangan iaitu pelan (xy), depan (xz) dan kanan (yz). Hasil grafik yang diperolehi membuktikan kesahihan program GPDS.