Pemetaan Padang Golf dengan Menggunakan Teknik Kinematik GPS ( ON-THE-FLY ) - Abd. Majid, A. K. (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1999)
Kertas kerja ini melapurkan satu kajian yang bertujuan meneliti dan menganalisa kaedah kinematik GPS dengan peleraian ambiguiti On-The-Fly (Ambiguity Resolution On-The-Fly [AROF] ), samada boleh diterima pakai dalam penghasilan model rupabentuk bumi tiga dimensi untuk tujuan kerja ukur topografi. Di dalam kajian ini, analisa telah dilakukan terhadap kontur yang dihasiikan menggunakan data kaedah AROF dan data kaedah konvensional (total station). Selain daripada itu, analisa mengenai keberkesanan kaedah kinematik AROF berbanding kaedah konvensional juga telah diteliti. Berdasarkan hasil yang diperolehi, didapati kaedah AROF dapat menghasilkan maklumat kontur yang lebih lengkap dan boleh diterimapakai untuk kerja-kerja kejuruteraan. Selain daripada itu, kaedah kinematik AROF juga memerlukan hanya lebih kurang tiga puluh peratus masa yang digunakan oleh kaedah konvensional.