Kajian komposisi gas petroleum cecair di Malaysia - Zakaria, Zainal (1993)

(untitled)
Masalah ketidakhabisan gas petroleum cecair dalam selinder mudahalih telah dikenalpasti di Malaysia. Catatan yang, diperolehi menunjukkan hampir 3 kg gas tidak dapat dikeluarkan daripada selinder berkapasiti 108 muatan air. Keadaan sedemikian telah merugikan para pengguna dan pihak industri gas telah menerima bantahan daripada pengguna-pengguna tersebut. Laporan ini merupakan satu kajian di peringkat cadangan tentang pengaruh komposisi terhadap kadar peruwapan yang memainkan peranan penting dalam pengosongan selinder. Adalah diharapkan melalui kajian ini rekabentuk komposisi gas yang optimum dapat dikenalpasti dan bermanfaat kepada industri gas.