Gugatan akidah: benci kepada Islam - Syed Nasruddin, Sharifah Nur Farhah (2016)
Artikel ini membincangkan tentang perkara membatalkan syahadah dalam sifat benci kepada Islam. Aspek benci kepada Islam merangkumi definisi benci kepada Islam, pengenalan murtad, definisi murtad, syarat murtad, murtadnya umat Islam (kata-kata), mempersendakan hukum Allah (perbuatan) serta sifat pentadbiran-Nya dan ketuhanan-Nya. Secara keseluruhannya, Islam banyak memberikan garis panduan pada umat-Nya dalam menjalani kehidupan seharian. Namun kadang kala, jika seseorang Muslim itu tidak berpegang kepada Iktikad yang sebenarnya maka akan goyah serta batalkan syahadah seseorang itu sehingga mendorong kepada sifat bencinya kepada Islam. Justeru, Iktikad yang sebenarnya amat penting untuk memandu ke jalan yang betul mengikut syariat Islam.