Faktor sosial dalam pembentukan akhlak pelajar sekolah menengah - Abd. Rahman, Suhaimi (2013)
Kertas kerja ini membincangkan tentangfaktor pembelajaran sosial dalam pembentukan akhlak pelajar sekolah menengah. Memandangkan sistem pendidikan hari ini kurang memberi penekanan terhadap pembentukan akhlak yang baik, maka tanggungjawab pembentukan akhlak pelajar sekolah menengah hari ini juga tergalas di bahu setiap faktor sosial yang berada di sekeliling pelajar tersebut. Walau pun, terdapat banyak faktor sosialyang dapat mempengaruhi pembentukan akhlak pelajar, kertas kerja ini hanya membincangakan lima faktor sosial yang utama iaitu ibu bapa, guru, rakan, komuniti setempat dan artis. Empat kaedah pembelajaran sosial juga dibincangkan, iaitu kelaziman, observasi, nasihat dan pengukuhan. Perbincangan ini diharapnya dapat memberi gambaran kepada sem.ua entiti dalam masyarakat bahawa tanggungjawab pendidikan dalam pembentukan akhlak pelajar ini bukan sahaja bergantung kepada ibu bapa di rumah atau guru di sekolah, malah ia adalah tanggungjawab bersama, yang dipikul oleh semua entiti yang berada di sekeliling mereka.