Pengaruh elemen Islam liberal terhadap aqidah pelajar sekolah menengah kebangsaan: satu tinjauan awal - Ismail, Muhamad Faiz (2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap pengetahuan pelajar mengenai Islam Liberal dan pengaruh fahaman ini terhadap aqidah pelajar di sebuah sekolah menengah kebangsaan. Tinjauan awal telah dijalankan terhadap 60 orang pelajar tingkatan 5 dengan menggunakan instrumen soal selidik. Data yang diperolehi telah diproses menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 17.0 dan dianalisis secara deskriptif untuk mendapatkan kekerapan, peratus dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan pelajar mengenai Islam Liberal adalah sederhana (min=2.i4) dan pengaruh elemennya juga berada pada tahap yang rendah (min=i.58). Namun, dapatan ini jelas membuktikan kewujudan pengaruh fahaman ini. Oleh itu, penghayatan akidah yang tinggi perlu dititikberatkan agar pelajar tidak mudah terpengaruh dengan fahaman yang boleh merosakkan aqidah.