Optimization of CE separation of roxarsone and several arsenic compounds - Jaafar, Jafariah (Penerbit UTM Press, 2006)
Elektroforesis rerambut dengan pengesanan ultralembayung digunakan bagi pemisahan arsenit As(III), arsenat As(V), asid monometilarsonik (MMA), asid dimetilarsinik (DMA), asid fenilarsonik (PAA), asid ρ–arsanilik (ρ–ASA) dan roksarson (3–NHPAA). Pemisahan tercapai menggunakan kapilari silika terlakur dengan sel pengesan berkepekaan tinggi dan pengesan susun atur diod. Larutan penimbal 15 mM fosfat digunakan sebagai elektrolit latarbelakang. Pengaruh pH elektrolit, keupayaan yang dikenakan dan panjang gelombang pengesanan dikaji dengan nilai optimum diperoleh pada pH 6.0, keupayaan 25 kV dan panjang gelombang pengesanan pada 191 nm. Kaedah yang telah dioptimum ini memberi had pengesanan 0.193 mg/L bagi As(III). Kebolehulangan bagi semua analit adalah di antara julat 4.6%–10.5% RSD.