Pendidikan tahfiz di Malaysia : satu sorotan sejarah - Abdullah, Murihah (2015)
ABSTRAK Artikel ini membincangkan sejarah pendidikan tahfiz bermula pada zaman Tanah Melayu sehingga kini. Kronologi perbincangan bermula daripada sejarah ringkas kemasukan Islam ke Tanah Melayu. Seterusnya, artikel ini menelusuri perkembangan pendidikan al-Quran yang mewarnai pendidikan di Tanah Melayu. Manakala perbincangan berkisar tentang sejarah awal pendidikan tahfiz di Malaysia dijelaskan pada bahagian akhir artikel. Artikel ini diharap dapat memberikan maklumat tentang perkembangan pendidikan tahfiz agar perjuangan memartabatkan pendidikan tahfiz terus diperhebatkan. Kata kunci: pendidikan tahfiz, sejarah tahfiz di Malaysia, pendidikan al-quran