Kesedaran motivasi pelajar terhadap pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam - Mohamed, Nik Shahrul Nizan (2014)
Motivasi merupakan salah satu aspek penting dalam pembangunan dan kecemerlangan pelajar sekaligus memberikan kesan positif dalam pencapaian akademik pelajar. Pelajar yang bermotivasi adalah pelajar yang menaruh minat untuk belajar dan berubah. Tidak dinafikan, amalan pengajaran guru juga merupakan salah satu faktor yang mendorong motivasi pelajar. Tujuan utama kertas kerja ini adalah untuk mengenal pasti tahap motivasi pelajar yang mengikuti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam. Kajian ini berbentuk kuantitatif yang menggunakan satu set soal selidik melibatkan seramai 381 orang pelajar sebagai responden kajian. Hasil dapatan data deskriptif menunjukkan tahap motivasi pelajar berada pada tahap sederhana tinggi iaitu dengan nilai min 3.66.