Understanding debris flow processes and activities from high density airborne lidar data: a case study of 6.0 MW Sabah earthquake and way forward - Razak, Khamarrul Azahari (2015)
Seminar BENCANA 2015 ini merupakan seminar ketiga dan kesinambungan daripada Seminar Bencana Alam 2013 yang pernah dianjurkan oleh Pusat Kajian Bencana Alam (PKBA), Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA), Universiti Malaysia Sabah (UMS). Bertemakan ‘Ke Arah Pengurusan Bencana Yang Mapan’, penganjuran Seminar BENCANA 2015 ini adalah selari dengan keperluan semasa untuk mengkaji dan menilai pelbagai aspek dan dimensi isu-isu bencana alam yang sering berlaku di Malaysia. Bencana alam seperti tanah runtuh, banjir, hakisan pantai dan sungai, gempa bumi, taufan serta jerebu telah memberi kesan yang mendalam kepada masyarakat terutama dalam aspek ekonomi, alam sekitar, kesihatan dan keselamatan. Seiring dengan perkembangan ini, Pusat Kajian Bencana Alam, PKBA akan menganjurkan siri ketiga seminar yang berkaitan dengan bencana alam semasa dan mengunjurkan penyertaan yang lebih luas dari segi skop pembentangan, bidang kepakaran mahupun bilangan penyertaan dari pelbagai institusi pengajian tinggi, jabatan kerajaan, agensi swasta dan institusi penyelidikan lain di seluruh negara.