Kanji ubi kayu kationik sebagai ejen penyalut permukaan kertas serat daun nenas (pinapaper) - A. Majid, Rohah (2015)
Ejen saiz permukaan adalah satu konsep utara yang boleh memberi perlindungan kepada kertas dan digunakan dalam hampir semua industri membuat kertas kini, Kajian Ini bertujuan memperkenalkan kanji diubahsuai campuran kationik baru dengan polliuretana bawaan air ejen saiz permukaan yang menghijaukan alam sekitar. Dalam kajian ini, sifat-sifat dan ciri-ciri mekanikal kanji kationik ejen saiz permukaan dicampur dengan poliuretana bawaan air yang bersalut di atas kertas nanas telah dilaporkan. Analisa FTIR menunjukkan bahawa kanji kationik telah berjaya disintesis menggunakan klorida glycidytrimethylammonium. Selain itu, SEM menunjukan bahawa campuran kanji 70% kationik dengan 30% poliuretana bawaan air ejen saiz permukaan mempunyai keserasian terbaik denqan kertas nanas. Sementara itu, rintangan air dan kekuatan koyakan kertas nanas bersalut juga meninqkat dengan ketara berbanding dengan kertas nanas tidak bersalut. Secara keseluruhannya, ejen saiz permukaan meningkatkan sifat-sifat kertas nanas.