Kajian Kemungkinan Aplikasi Konsep Mesin Fmea (Failure Mode And Effect Analysis): Kajian Kes Di Seksyen Mills Di Kilang Keluli - Muhammad Shuhaimi, Shamsuddin (Penerbit UTM Press, 2001)
Metodologi FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) merupakan satu pendekatan kejuruteraan sistematik terkini untuk menganalisis dan menilai potensi mod kegagalan dan sebab pada produk atau proses dan mencegah ia berlaku. Kajian kemungkinan ini hanya memfokuskan integrasi FMEA dan Mesin atau lebih dikenali M–FMEA. Kajian telah dilakukan disalah satu mesin di seksyen Mill. Kombinasi mod kegagalan, kesan dan kawalan pada mesin dibuat penilaian untuk kadar ketegasan (Severity), kekerapan berlaku (Occurrence) dan pengesanan (Detection). Hasil daripada ketiga-tiga kadar ini akan menghasilkan Risky Priority Number (RPN) untuk setiap kombinasi mod kegagalan, kesan dan kawalan. RPN untuk mod kegagalan telah dianalisis menggunakan rajah pareto dan komponen-komponen yang kritikal telah dikenal pasti. Format plan tindakan M–FMEA untuk meningkatkan kualiti dan produktiviti mesin telah dicadangkan.