Sahutan regionalisme dalam identiti senibina di Malaysia: adaptasi awal tradisi modenisme 1950-1980. - Mohamad Rasdi, Mohamad Tajuddin (Faculty of Built Environment, UTM, 2004)
Regionalisme merupakan pendekatan yang mempunyai potensi besar dalam menangani kemelut wacana identiti yang sering terperangkap dalam pendekatan etno-centric. Sebagai negara berbilang kaum, tradisi regionalisme memberi laluan khusus bagi suatu arah yang menjanjikan seni bina berasaskan iklim setempat, universal, dinamik dan mempunyai imej serumpun kedaerahan. Apa yang menyedihkan masa kini adalah persepsi bahawa modenisme dalam seni bina sebagai 'terkubur' dan pendekatan 'state-of-the-art' adalah strukturalisme mesin atau revivalisme eksotik. Sebagai wacana permulaan untuk mendekatkan diri kepada penyelesaian isu identiti seni bina nasional yang lebih bersifat liberal, progresif dan non-etnik, rencana ini mengenengahkan beberapa adaptasi awal tradisi modemisme di Malaysia dengan mengfokus pendekatan regionalisma yang berakar umbi dari pendekatan seni bina Organik Frank Lloyd Wright. Usaha ini merupakan dokumentasi dan deskripsi ringkas secara tinjauan meluas wacana regionalisme asal dan eksperimentasi arkitek pada tiga dekad antara 1950-1980.