Identiti seni bina Malaysia : pengajaran daripada gerakan art and craft di Britain. - Mohamad Rasdi, Mohamad Tajuddin (Faculty of Built Environment, UTM, 2005)
Tujuan utama dari tulisan ini adalah untuk mengenalpasti strategi yang terbaik untuk mencapai hasil senibina berteraskan tdentiti nasional dengan mempelajari strategi yang telah digunakan oleh pergerakan Art and Craft di Britain. Art and Craft telah ditubuhkan oleh John Ruskin dan William Morris pada akhir kurun ke 19 untuk memberi nafas baru kepada senibina Nasional Britain dengan mengambit kaedah menentang arus industrialisasi yang melanda Eropah. Pergerakan Art and Craft telah menghidupkan semula industri kraf tangan, menggerakkan masyarakat melalui politlk, membina suatu nitai profesionalisme baru serta menerbitkan banyak tulisan bagi mendidik masyarakat Britain. Kesemua strategi inl belum ditakukan secara berfokus dalam praktis dan akademis Senibina Malaysia.