Pelaksanaan ISO 9000: pengajaran dari kajian lalu - Jusoh, Ahmad (Penerbit UTM Press, 2008)
Kertas ini mengulas isu pelaksanaan sistem pengurusan kualiti dalam sesebuah organisasi. Penerangan am berkaitan ISO 9000 diberikan untuk memberikan kefahaman awal. Perbincangan dimulakan dengan analisis tumpuan dalam kajian sebelum ini. Lanjutan daripada itu, perbincangan dan ulasan akhirnya tertumpu kepada isu pelaksanaan ISO 9000, motif pensijilan dan kesan ke atas prestasi organisasi. Perbincangan dan ulasan yang dibuat adalah bersandarkan kepada dapatan kajian-kajian empirikal lalu. Pengajaran yang dapat dicungkil daripada perbincangan dan ulasan tersebut ialah pelaksanaan ISO 9000 mestilah dibuat atas dasar penambahbaikan kualiti bagi menikmati kesan positif yang berganda dalam jangka panjang.